Защо е задължителна поддръжката на уеб сайтовете?

Pano Kontogiannis
3 min readJun 28, 2022

--

Една от най-грубите грешки, които можете да допуснете с Вашия уеб сайт, е да го изградите и да го оставите без редовно да полагате грижи за него. Оставен без техническа поддръжка, компетентен надзор, грижи и редовна актуализация, уеб сайтът може да се обърне срещу Вас и да започне да вреди на бизнеса Ви, вместо да му помага.

Четирите елемента от поддръжката за Вашия сайт

В тази страница ще опишем четирите направления на грижите, които редовно трябва да полагате за Вашия уеб сайт, и ще разграничим това от общото и неясно понятие „поддръжка на уебсайтове“.

Ще се опитаме да докажем и защо полагането на тези грижи е абсолютно необходимо, ако искате Вашият сайт да изпълнява функцията си — да продава Вашите стоки или услуги.

Четирите направления в грижите за Вашия уеб сайт са:

  1. Техническа поддръжка
  2. Актуализация на съдържанието
  3. Оптимизация за Google (SEO)
  4. Присъствие в социалните мрежи

Важно е да подчертаем, че ТЕЗИ ЧЕТИРИ НАПРАВЛЕНИЯ В ПОДДРЪЖКАТА СА ЕДНАКВО ВАЖНИ, и пропускайки което и да е от тях, Вие ще пропуснете сериозни възможности за печалба на Вашия бизнес, и дори може да го поставите в риск!

Техническа поддръжка

Безусловно, за да очаквате сайтът Ви да изпълнява своите функции, той трябва преди всичко да работи безупречно, чисто технически.

Особено в случаите, в които сайтът е изграден на базата на CMS, редовната техническа поддръжка е от жизнена важност. Това означава ежедневно следене работата на сайта, актуализация на всички модули в системата, както и работи по защитата на сайта от пробиви в сигурността.

Съвременните уеб сайтове представляват сложна система от взаимно свързани елементи — управляващи програми и файлове с данни. Зад красивите интерактивни страници от сайта стоят десетки, а понякога стотици или дори хиляди взаимно зависими файлове, като неправилното боравене или редакция на само един от тях може да наруши или дори напълно да спре работата на целия сайт.

Съвременните системи за управление на съдържанието дават богати възможности за разработване и поддръжка на сайтовете, но те са нож с две остриета. Сложността на тези системи ги прави както много чувствителни откъм редовна актуализация на софтуерните компоненти, така и уязвими към злонамерени действие от страна хакери и други зложелатели.

За съжаление, при нас прекалено често идват собственици на фирми, чиито сайтове са били хакнати или са престанали да работят, след като с месеци или дори години никой не се е грижил за тях. В резултат на това цялата информация от сайта е изчезнала или е била повредена. За съжаление, в такива случаи често възстановяването на сайта може да се окаже по-скъпо от изграждане на нов!

Десетки са случаите, в които собственици на сайтове установяват, че без да се усетят сайтът им е бил превзет от хакери и от месеци се ползва от злоумишлени хора за вредни, а понякога дори и за престъпни цели.

В практиката си имахме случай, в които български туристически сайт беше хакнат и напълнен с порнографски материали, а собственикът се беше усетил едва месец по-късно! В резултат, Google вече беше индексирал сайта като порнографски, а оттам и не само сайтът, но и домейнът ставаше неизползваем! Всичките многогодишни усилия на този собственик да създаде и развие сайта си бяха отишли на вятъра, единствено защото той беше занемарил поддръжката му за няколко месеца.

Няма да Ви даваме повече примери, макар те да са много. Само ще Ви кажем:

Не оставяйте сайта си без постоянен технически надзор от специалисти! Ако допуснете това, възможно е да съжалявате повече, отколкото си представяте.

Източник: https://cutt.ly/uKApfqL

--

--

Pano Kontogiannis

A Web-Developer | WordPress, HTML, JS, CSS, PHP blog7.org гръцки преводач prevodi.elpak.net